מאיזה גיל מותר לתרום דם? כל מה שצריך לדעת לפני שמקפצים לתורם
כולנו שמענו על התופעה המופלאה הזאת שנקראת תרומת דם. מישהו שם למעלה לא סגר את ברזי המפרץ ובעקבות זאת נוצר חסר לא קטן בכיסאות בבית החולים. אז מה עושים? פותחים את הלב ומתחילים לתרום! אבל רגע, מה העניין עם הגיל? מתי אפשר להתחיל לתרום דם? והאם זה יהיה בסדר, או שמא נתקבל בזעזוע? בואו נצלול לשאלות חשובות בזמן שאנחנו מתארגנים כדי להציל חיים.
הגיל המינימלי – כשלאן בריא זה לא מספיק!
לפי הנחיות משרד הבריאות, הגיל המינימלי לתרומת דם הוא 17 שנים. אז למה 17? כי בגיל הזה אנחנו בדרך כלל מספיק מבוגרים כדי להבין את המשמעות של הנתינה, וגם (אם לא הצלחנו להחמיץ) לעבור משהו מהפנימיות של מעבר לפירות יער – זוכרים את ההורמונים? בעיות העזים? טוב, בכל אופן, בגיל 17 צריכה להיות שיחה אמיתית עם עצמך – האם אני באמת רוצה לתרום דם?
העובדות שעליכם לדעת:
- הכי חשוב להגיע למקום שמבצע את התרומה בריא ובמצב טוב.
- לא צריך להרגיש מתוח – כל תרמה יכולה להציל חיים.
- כמובן שיהיו גם פרטים נוספים – אבל אל תנסו לברוח!
ויותר מגיל 17? זה לא סוף הדרך!
אבל רגע – מה אם אני כבר בת 40 ומרגישה צעירה יותר ממה שהייתי בגיל 20? חדשות טובות – אין גבול עליון לתרומת דם. זה כן חשוב לוודא שנמצאים במצב רפואי תקין. אם יש לכם יומנה בקרוב, אתם בהחלט עלולים להרגיש לא במיטבכם, ומומלץ לא לתרום באותו יום. נשמע דווקא כמו תוכנית נהדרת להפוך את יום של תרומה ליום של פונדו, לא?
מה עלול להפרות? שאלות שעולות:
- מה אם יש לי מחלה כרונית? – כדאי לבדוק עם הרופא.
- אם אני מדברת על סוכר או יתר לחץ דם? – בואו נוודא שהמדדים בסדר.
- מה על טיסות ארוכות או אטרקציות? – אם עברת נסיעות ארוכות, יש לחכות כמה ימים.
איך תהליך התרומה מתנהל? לא לרוץ לנשוך את הזריקה!
למעשה, התהליך די פשוט. מגיעים למוקד תרומת דם, ואז… (הקול המסתורי דיי מעניין, נכון?). אחרי בדיקות קצרות (לא לחשוש – אומרים שזה סתם טיפ טיפה של דם, ואוהבים אותנו כמו שאתן אוהבות שמן זית), אתם יושבים וממתינים לתורכם. כשיגיע תורכם, מדובר במומחה שיודע מה הוא עושה – ממש כמו שף במסעדת מישלן!
אבל מה קורה אחרי התרומה?
- יניחו לך לנוח – יציעו כמון שוקולד ומים, כי אחרי תרומת דם, סוכר חשוב!
- לאט לאט תשתחרר החיוניות שלך, ודברים יחזרו לקדמותם.
- No, אתם לא תרגישו בכאבים – זה לא שיפוט מקוון!
תורמים כמו גיבורים – סוף הסיפור?
אז מה יכול לקרות אם תחליטו לתרום דם? אתם הולכים לחוות חוויות מאוד מספקות. דמיינו את זה כך: אתם עומדים בלחץ של הכנה, והתוצאה היא שעתיים של אדרנלין, ידיים פתוחות והמון טובות!
שאלות נפוצות: להעניק, לא לקבל
- אחדם קר אלכוהול אחרי תרומה? – עדיף להימנע ב48 השעות שלאחר מכן, אל תתחילו את המסיבה יתר על המידה.
- האם אני יכול לתרום במהלך מחזור? – כן, זה אפשרי, רק לרוב נשים מדווחות על חיוגים פחות נוחים אחרי תרומה אז שחקן חופשי.
ולסיום, תרומת דם היא לא רק פעולה פיזית – זהו קשר רגשי. אנחנו לא מדברים על חלומות שמקדמים אותנו למקומות מעניינים, אלא על חייהם של אלו שזקוקים לנו. אל תשכחו, אחרי תרומת דם תוכלו לרשום גם “יצאתי משם עם שוקולד”. מה יכול להיות יותר טוב מזה? אז מה דעתכם? האם אתם מוכנים להרים את כוס חד פעמית ולהתחיל לתרום? זה הזמן!